18/06/2009

Makuja maalta

Vietin lasten kanssa pitkän viikonlopun maalla. Siitä voi lukea enemmän vaikka täältä. Maalla ollessa miehen sisko hoiti kokkauspuolen ja minä tiskasin :)

Miehen velikin oli maalla käymässä ja kävi ongella. Saalis putsattiin, kylkiin tehtiin viiltoja ja kalat paistettiin kokonaisina suolassa maustettuina ja jauhoissa kieriteltyinä. Näissä on paljon ruotoja joten lapset eivät saaneet maistiaisia vaikka kovasti olisivat halunneetkin.

Ehdotonta herkkua on raa'asta papaijasta tehty kastike. Papaija kuoritaan, siitä poistetaan siemenet ja se pilkotaan pieneiksi kuutioiksi. Kattilassa paistetaan ensin valkosipulia ja siihen lisätään papaijakuutiot. Annetaan paistua hetken aikaa ja lisätään vettä. Maustetaan suolalla ja täälläpäin yleensä myös punaisella väriaineella colorau:lla. Colorauta saadaan urucum-kasvista, suomeksi annatto. Papaijan annetaan hautua kunnes se on pehmeää. Tarjoillaan riisin, papujen, lihan ym. kyytipoikana.

6 comentários:

mizyéna disse...

Kala on kyllä kesän parhaita herkkuja meilläkin. Salaattia, kalaa, meloneita ja rypäleitä. Muuta ei tarvitse. Suomesta kaipaan kunnon uunilohta perunamuusin kera :D

mamãe disse...

Täällä luulisi olevan kalaa halvalla ympäri vuoden mutta onkin muutama kuukausi vuodesta, jolloin kalastus on kiellettyä ja silloin hinnat on pilvissä. Miehen vanhin veli on kalakauppias ja siltä tulee kalaa silloin tällöin.

ekku disse...

Olipas kiinnostava tuo papaijakastike juttu.Kokeilenpa joskus.Onko se jotenkin makeahko kastike?

mamãe disse...

ekku, ei se kyllä oo yhtään makeaa. Mulle tulee mieleen siitä ehkä joku kesäkurpitsa tai chayote (suomeksi kajottikurpitsa), tosi mieto maku riippuen tietysti omista mausteista :)

Jael disse...

Mitä muuten teette niiden siementen kanssa?

mamãe disse...

Yaelian, mun tietääkseni ne heitetään vaan pois. Täällä sanotaan, että ainakin kypsän papaijan siemenillä on laksatiivinen vaikutus ja siihen tarkoitukseen joku niitä syökin. Mutta muuten en oo kuullut miten niitä vois käyttää. Onko sulla jotain hyviä ideoita?